Vi är alla unika. Vi är summan av alla de erfarenheter vi har gjort genom livet, alla de platser vi har sett och alla de människor vi har mött, men vi bär också med oss delar av våra föräldrar, våra mor- och farföräldrar, liksom deras föräldrar före dem.

Jag som driver Vero Unika heter Veronika Skärlund, och jag bär med mig spår av livet som fiskare i skärgården, som småbonde i Östergötland, som ensamstående mamma i 1950-talets Stockholm och som universitetsutbildad klassresenär. Jag är uppvuxen på landet men med storstadsmentalitet, jag har tagit hand om barn i en Parisförort och träd i en Guatemaltekisk djungel. Jag har varit mer än ett huvud längre än mina klasskamrater på ett universitet i Hong Kong, vitblond bland mexikanska bartenderkollegor i Oaxaca och Guanajuato, och klätt mig i kavaj för att gå till jobbet på svenska ambassaden i Peking. Jag har blivit sedd som överklass i Rio de Janeiro, och uttittad för mina slitna kläder i dyra affärer i Sverige. Jag har varit nybörjare på universitetet, och en riktig veteran. Jag har sett rikedom och fattigdom, strax intill varandra. Jag har träffat människor som lämnat allt för att börja om på en ny plats. Och jag har gjort samma sak själv, flera gånger, fast med helt andra förutsättningar. Jag har känt på smärta och på förlamande trötthet, och jag har varit och är fortfarande, nyfiken på mig själv och på livet.

Mer konkret har jag en bakgrund inom statsvetenskapen, med en femårig universitetsutbildning i ryggen. Utöver det har jag läst journalistik och arbetat som journalist, bland annat som frilans och som lokaltidningsreporter. I december 2014 kom jag hem efter nästan ett år i Latinamerika och bestämde mig för att det var dags att stanna på samma plats. Knappt två år senare blev jag sjukskriven för utmattning. Att komma dit och att ta mig därifrån har varit en långsam och smärtsam process, men också väldigt lärorikt. En process jag fortfarande befinner mig mitt i.

Utbildningar i urval:
Magisterexamen i journalistik, Uppsala universitet, 2009
Masterexamen i Politik och internationella studier, Uppsala universitet, 2011
Litterärt reportageskrivande, Uppsala universitet 2012–2013
Yogalärare, Urban OM, hatha 200 h, 2012
Ayurvedisk hälsokonsult, Skandinaviska ayurvedaakademin, 2015
Textlabbet, Bona folkhögskola, 2018–2019
Författarskolan, Långholmens folkhögskola, 2019
Rosenterapeut, Axelsons gymnastiska institut/Humanova, 2017–2019

Sedan 2007 har jag ägnat många timmar åt meditation, dels hemma på egen hand, dels på tysta meditationskurser. När jag inte skriver, mediterar eller ger behandlingar i rosenmetoden ägnar jag mig väldigt gärna åt att dansa.